SJÄLSLIG NÄRING

The “earth” without art is just “eh” ~

Själen behöver näring, i Sofiainstitutet ser vi skönhet, konst, musik, poesi, dans som livsviktiga ingredienser. Utan kultur skapas själlösa samhällen. I alla diktaturer och samhällen där man vill hålla folk i schack och kontrollera dem – är det först kulturen man slår sönder.

KULTUR

Sofiainstitutet erbjuder en kontaktbank för kulturaktörer som önskar etablera sig i det ceremoniella rummet. Vi arrangerar kulturevenemang som berör och håller oss á jour med dagens djupt själsliga behov i kulturbranschen.

Det finns en anledning till att man bombar museum, slår sönder konst, hindrar människor från att sjunga, skriva poesi och släppa böcker. Det är kultur som föder vår själ, det är den som ger näring till vårt inre och ger oss livskraft.

Jonna Bornemark som är professor i filosofi höll ett högtidstal i Riksdagens öppnande och beskrev det så här:

“Kanske är kultur den mest missförstådda delen av vårt samhälle. För vi tänker så lätt på kulturen som något vi kan roa oss med när alla de basala behoven är tillfredsställda. Lite grädde på moset på fredagskvällen. Men utan kultur vet vi inte vad vi ska äta, hur våra hus ska se ut eller vad det är att vara människa. Kulturen är inte grädde på moset – kulturen är själva tallriken som moset ligger på.” 

My first idea of movement, of art, certainly came from the rythm of the wave.

– Isadora Duncan, (1877-1927 ) moderna danskonstens pionjär

Vi behöver konst att spegla oss och vårt samhälle i. Vi behöver äta tillsammans, läsa böcker, poesi, lyssna på musik, se vacker arkitektur, få besöka sakrala rum, förtrollas av sinnliga upplevelser, men även av galen och tankeväckande konst. Därför är vi på Sofiainstitutet väktare för kulturen och gör det vi kan för att skydda och stärka den.

Vill du veta mer?

Kontakta Sofiainstitutets kulturansvarig:

Anna Vild

anna@sofiainstitutet.se

Söker du musik eller annan akt till din ceremoni?