fbpx

Inredningsutbildning

Design for Graceful Living – ettårig inredningsutbildning

Foto: Susanna Nova @ Spirit living

Yrkesinriktad inredningsutbildning med fokus på hälsa och hållbar utveckling för dig som vill lära dig att inreda och besjäla privata och offentliga platser. En utbildning som präglas av tidlös skönhet, harmoni/balans, grönt tänkande, gamla traditioner i samspel med naturbaserad teknologi


Innehåll

Modul 1: Ett hem där livet är skönt

I den här modulen går vi igenom Graceful Livings värdegrund som baseras på fyra nyckelord: Vackert – Enkelt – Kul – Hållbart och som vilar i kunskapen om den tidlösa skönheten. Utifrån dessa lär du dig basen i hur man skapar friska och sunda livsmiljöer och grunderna i inredning. Vi går igenom allt ifrån möblering, färgsättning, golvmaterial, uppmätning, ritningar till hur man tänker kring små och stora ytor samt hur man påverkas av färger, former, symboler och material. Du får lära dig hur man konsulterar och inspirerar människor att skapa hem där livet är skönt och hur du tar tillvara på kundens behov och önskningar samtidigt som du bevarar din konstnärliga kreativitet.

Modul 2: Nya tidens inredning

Den här modulen påbörjar det viktiga arbetet med att förstå morgondagens hållbara inredning och design. Vi går också djupare in på inredningslära och på hur man konsulterar och inspirerar människor och företag till förändring. Vi tittar på hur färg och form påverkar sin omgivning och på hur man kan balansera kontraster. Du lär dig om arkitekturens påverkan på den inre och yttre miljön liksom mer om ljussättning, golvmaterial, mattor, gardiner och ljuddämpning.

Modul 3: Grön design

Foto: Susanna Nova @ Sprit Living

Vi djupdyker i grön design och lär oss mer om olika material och deras påverkan på såväl människan som planeten. Vi får stifta bekantskap med ett av det viktigaste ämnen som finns och det är Biomimitiken  läran om hur naturen designar vackra hållbara lösningar. Ett livsviktigt ämne som allt fler intresserar sig för. Vi går även igenom ”Cradle to Cradle” som även det är ett cirkulärtänkande där material återanvänds, återvinns eller energiutvinns. Vi fördjupar oss också i kunskap om hur man inreder för bästa möjliga resultat utifrån kunders olika behov. Vi tar även ett steg vidare ut i trädgården och lär oss hur man använder gyllene snittet

Modul 4: Design som stärker och lyfter arbetslivet.

Nu ger vi oss ut i arbetslivet och tittar på hur vi kan forma morgondagens goda arbetsmiljöer. Vårt mål är att skapa spännande, omsorgsfulla inredningar där människor trivs och gott arbete växer . Vi lyfter kunskapen ur de första modulerna in på kontor, dagis, äldreomsorg och lär oss skapa det goda livsrummet för barn, sjuka och äldre. Du kommer att få se hur växter kan inverka positivt i arbetsmiljöer och  hur färg, form och symbolik stimulerar offentliga miljöer. Här påbörjar vi även ett fördjupningsarbete i område och med en målgrupp som vi brinner för.

Modul 5: Graceful living i praktiken

Under de här dagarna kommer vi att resa iväg till en plats där vi under fyra dagar kan fördjupa våra kunskaper och se hur vi kan ta dem ut i världen. Du lär dig mer om hur man bygger en verksamhet som konsult och alla som vill visar upp sina fördjupningsarbeten och får tid att putsa vidare på sina idéer. Vi äter gott, umgås, yogar, tar sköna promenader och vilar – för att låta allt sätta sig i kropp och själ.

Kursledare och föreläsare:

Inredare: Marie Barthelsson, Agneta Nyholm, Designer Sebastian Åsberg och hållbarhetsexpert Cathrine Bulow

Nästa kursstart

Nästa kursstart våren 2023. Kontakta oss på info@sofiainstitutet.se så skickar vi ut information när anmälan är öppen och datum, plats och pris finns tillgänglig.

Teori och praktik kommer att varvas under hela utbildningen. Våra lärare och gästföreläsare som finns presenterade här på hemsidan, är specialister inom sina fält och utvalda med omtanke till just denna utbildning. De skräddarsyr sina föreläsningar för att ge deltagarna den bästa möjliga och mest praktiskt användbara kunskap inför sitt framtida arbete inom tidlös skönhet, hållbar utveckling och grön design.

Utbildningen är uppdelad i fem kursmoduler á 4 dagar vardera med undervisning på en konferensanläggning. Modulerna är förlagda till helger (torsdag kl. 14.00 till söndag kl.14.00). Mellan varje kurstillfälle kommer deltagarna att få hemuppgifter att fullfölja till nästa kurstillfälle, det ingår även trepartsamtal varannan vecka med andra kursdeltagare för att byta insikter och kunskap. Sista kurstillfället är en redovisning av kursdeltagarna certifieringsuppgifter.

Efter färdig certifiering kan deltagaren använda titeln Graceful Living Inrednings Designer.

Vi här på Sofiainstitutet ser fram emot att få dela med dig en värld av skönhet och omtanke för allt liv, och att ge dig de verktyg du behöver för att gå ut och göra världen till en vackrare och mer hållbar plats att leva. Vi hoppas att se dig på denna utbildning som kommer att öppna många nya och spännande dörrar in i framtiden, och vi ser fram emot att få träffa dig!

Lärare: Marie Barthelsson, Agneta Nyholm, Malin Sehlin, Sebastian Åsberg, Chatrine Bulow

Vi har 16 platser på utbildningen är någon av dem din?

Vem söker vi?

 • En person med god grundkänsla för skönhet, färg, form och design
 • Någon med ett djupt intresse för människor, natur och en hållbar utveckling
 • Du som är kreativ, innovativ och nytänkande
 • Du som vill se världen mer besjälad och hållbar
 • En person som vårdar och tar hand om sig själv och sin omvärlden

Det är en fördel, men inget krav alls att du har förkunskaper inom interiör design, feng shui, wabi sabi eller arkitektur. Om du känner att denna beskrivning passar på dig, så ser vi mycket fram emot din ansökan!

Vad säger tidigare deltagare?

“Det har varit ett fantastiskt år och jag är jättenöjd att ha gått denna kurs”   Camilla

”Tack tack tack för en fantastisk kurs. Jag kommer att ha mycket roligare i mitt liv efter den här utbildningen. Inte bara för att jag lärt mig mer om inredning, vilket är ungefär det bästa jag vet. Utan också för att du visat hur viktigt det är att vara totalt hängiven sin egen unika ton”   Lena

”Den här kursen har gett mig så otroligt mycket. Jag har öppnats upp för min kreativa sida det äkta och sanna som skiljer denna kurs mot andra inredningskurser. Jag har fått öppnade ögon och kan fylla mig själv och mitt hem med kärlek”  Anna-Karin

”Jag åkte hem full av inspiration och jag är supernöjd!!!”   Lotta

Tid & Plats

Nästa tillgängliga kursstart är:

14-17 september 2023
16-19 november 2023
25-28 januari 2024
21-24 mars 2024
30 maj-2 juni 2024

Kontakta oss på info@sofiainstituet.se så skickar vi ut information när anmälan är öppen.

Prova på genom att gå onlinekursen Besjäla ditt hem

Vart?

Stockholm

Stockholm – Metanoova, Götgatsbacken 11 vid Slussen.

Ansökan

Utförlig information om utbildningsdatum, ort, kostnader och villkor finns i ansökningsblanketten som du laddar ner. Har du ytterligare frågor om utbildningen kan du kontakta oss via mail.

Vänta inte för länge med att anmäla dig vi har ett begränsat antal platser på våra utbildningar och de brukar vara fullsatta. Du kan preliminärboka en plats via mail i tre veckor om du behöver tänka igenom saken eller skicka en förfrågan för att höra om det finns platser kvar.

Ladda ner PDF-filen, skriv ut och fyll i ansökan.

Posta till:

Sofiainstitutet
Nybrogatan 19
871 31 Härnösand

Du kan också scanna in ifylld blankett och skicka elektroniskt till e-post: info@sofiainstitutet.se

Kostnader för utbildningen

Kursavgiften är 45 000 SEK inkl moms för privatpersoner. För företag och organisationer är kursavgiften 45 000 SEK exkl moms. Kostnaden kan delas upp under studieåret i tre omgångar om så behövs eller månadsvis. Inom 20 dagar efter att vi mottagit din ansökan skickar vi besked om din antagning samt en bekräftelse och faktura på anmälningsavgiften, som är 3 000 SEK.


Din utbildningsplats är garanterad när anmälningsavgiften inkommit på Sofiainstitutets plusgirokonto. Anmälningsavgiften återbetalas endast om utbildningen ställs in.

Stipendium

Det är viktigt för oss att inte exkludera människor med låg inkomst, unga, sjukskrivna osv. Vi delar varje år ut 5 stipendium på 10 000 kr till deltagare som svårt att betala hela kursavgiften.  Om du av en eller annan anledning inte kan betala hela avgiften så kan du söka det här stipendiet. Skriv några rader till oss och berätta om din situation. Vill du inspirera andra att gå våra utbildningar är det ett annat sätt till att finansiera din utbildningsplats.

Villkor för utbildningen


Om utbildningen avbryts av deltagaren efter första kursmodulen blir kurskostnaden 10 000 SEK inkl moms. Avbryts utbildningen efter modul 2-3 blir kurskostnaden
25 000 SEK inkl moms. Avbrott som görs efter 4:e modulen innebär att full kurskostnad erläggs. Vid egen eller nära anhörigs sjukdom är Sofiainstitutets rekommendation att du kvarstår i utbildningen och att du tillsammans med handledaren gör upp en processplan för att hämta igen innehållet i aktuell modul. Examinering sker efter det att deltagaren deltagit i samtliga kursmoduler och slutfört sina hemuppgifter.

Litteraturhänvisningar

Huvudbok: Graceful living konsten att leva varsamt och innerligt av Agneta Nyholm.  Samt  Wabi Sabi – Tidlös visdom – Agneta Nyholm  (Wabi Sabi betyder Graceful Living) boken är slutsåld och den ingår som E-bok i kursen

Följande böcker är inspirations litteratur inför utbildningen

Obs! man behöver inte läsa alla:

 • Neurodesign inredning för hälsa, prestation och välmående, Isabelle Sjövall coh Katarina Gospic
 • Wabi Sabi – The true beauty of life – Taro Gold
 • Biomimicry – Innovation Inspired by Nature – Janine M. Benyus
 • Timeless Beauty – John Lane
 • Feng Shui for the Soul – Denise Linn
 • Romancing the Ordinary – Sarah Ban Breathnach
 • Sacred Geometry – Stephen Skinner
 • The Timeless Way of Building – Christopher Alexander
 • Nature of order – Christopher Alexander
 • Omtänk – om små idéer som löser stora problem – Naturskyddsföreningen