fbpx

Ledarskap och framtidsarbete med biomimik

Vad är biomimik?

Biomimik handlar om hur vi kan imitera naturen för att skapa starka och hållbara lösningar. Det finns 4 miljoner växtarter och djur som sitter på svar som vi behöver för att hitta nya sätt att tänka kring hur vi kan ta oss an utmaningar och driva hållbar utveckling. Biomimiken öppnar upp för lösningar till oss som naturen har utvecklat under 3,8 miljarder år. Frågor som vi skulle kunna få svar på genom naturen är:

  • Vid extrem torka hur skulle vi omvandla luftens fuktighet till vattenkällor genom att studera hur kameler ger sig själva vätska utan att dricka.
  • Kan byggsektorn lära av hur snäckorna tillverkar hållbara och samtidigt porösa byggmaterial så att vi kan reducera vikten vid transport av byggmaterial i framtiden?
  • Vad kan slemsvampar lära oss om att bygga infrastruktur, hållbart och effektivt? Det studeras redan i delar av världen när man bygger nya stadsdelar och tunnelbanesystem.

Världen står inför stora utmaningar och nu behövs ett ledarskap som har förmåga att navigera i en föränderlig och komplex värld. Ett ledarskap som tar täten genom att skapa ett omställningsarbete som ger en hållbar förändring. Ord som du har hört många gånger förut. Men när det gäller biomimiken är det fina att du som ledare eller delaktig i hållbarhetsarbete kan ta hjälp av naturen för att faktiskt skapa just stabila långsiktiga lösningar, genom att använda de naturlagar som finns. Det viktiga nu är att vi förstår hur naturen gör och att vi lyckas omsätta det i vårt framtidsarbete. Vill vi gå en hållbar framtid till mötes behöver vi göra det nu och vi behöver göra det tillsammans!

Vill du boka en föreläsning? Kontakta Agneta Nyholm på info@sofiainstitutet.se

”Jag har arrangerat ledarskapsseminarium i över 20 år och det här var bland det bästa jag har hört… super!” Anders Åkerman VD Kompetensgruppen

Köp boken Naturligt Vis – ledarskap och framtidsarbete med biomimik

https://www.adlibris.com/se/bok/naturligt-vis-ledarskap-och-framtidsarbete-med-biomimik-9789198622508

Vad är biomimik?

Inspiration kring naturens visdom och skönhet


Låt oss skapa en värld med omsorg om liv tillsammans.