fbpx

Utforska forntiden med oss


Välkommen till en workshop där du får lära dig att söka efter spår från forntiden i landskapet. Under workshopen kommer du att bekanta dig med olika arbetsverktyg och källor som du kan använda i ditt sökande. Vi använder endast vetenskapligt underbyggda källor, såsom ISOF ortnamnsdatabas, Lantmäteriets Min karta, SGU kartgenerator och Fornsök, bland andra. Du kommer även att få en överblick över hur dessa system är sammanlänkade. ISOF ortnamnsdatabas innehåller nästan fyra miljoner arkivposter, och det är viktigt att förstå hur man navigerar bland dem och hur de relaterar till nutiden.

Du kommer även att introduceras till Svenska Akademiens Ordbok, en databas som bygger på 24 000 historiska källor och innehåller en halv miljon sökbara ord. Ett verk som är oerhört spännande och lärorikt. Genom den kan du förflyttas bakåt i tiden och få insikt i hur vissa begrepp och uttryck användes och tolkades förr. Det kanske inte är uppenbart vad en Uggel, Hellkona eller ett Kyrk eller Baggvad är i landskapet eller hur man särskiljer gudarna Frö och Fröja.

Du kommer att lära dig att extrahera och analysera data samt att jämföra olika system med varandra, vilket är avgörande för att verifiera historiska påståenden. Dessutom kommer vi att diskutera användningen av artificiell intelligens inom historieforskning och vilka överväganden som bör göras vid dess användning.
Vi kommer att visa dig vad vi tror vara platser för vikingarnas ting, kultplatser och andra betydelsefulla platser samt hur du kan identifiera dem på kartor. Dessutom kommer vi att demonstrera hur du använder sökmotorn Historiska kartor på Lantmäteriet. Sverige besitter en av världens mest omfattande samlingar av historiska kartor ända ner på gårdsnivå.

Välkommen in i en magiskt spännande värld. Du behöver ingen förkunskap du kan vara allt ifrån amatörforskare till docent i arkeologi för att ha glädje av att kunna använda och förstå de digitala verktygen. Det blir en interaktiv kväll där vi ska ha kul tillsammans där du har möjlighet att ställa frågor, diskutera och delta i övningar.
Är du intresserad av att delta? Vi hälsar dig varmt välkommen till en Zoom-workshop den 11 april kl. 18.30-20.30. Priset är 295 kr inklusive moms. Anmäl dig här:


Har du frågor hör gärna av dig
Agneta Nyholm
info@sofiainstitutet.se