fbpx

Stöd vår vision

Jag vill med ödmjukhet och spänning ta er med på en fascinerande resa. Tillsammans med Sture Norberg, en erfaren expert från Riksantikvarieämbetet och Landsarkivet, har vi avkodat dolda ord och öppnat en portal till vår historia. Denna skattkista av information, med 4,5 miljoner platsnamn och en halv miljon sökbara ord i SAOB, är en rejäl utmaning att hantera utan hjälp av modern teknologi.

Digitalisering och artificiell intelligens har fördjupat vår analys av Europa, men vi behöver er hjälp för att ta nästa steg. Vår forskning närmar sig ett avgörande ögonblick, men våra resurser är begränsade. Jag vänder mig till er med en ödmjuk vädjan om stöd.

Om vi lyckas nå ut med forskningen kommer det att lossna en historisk hinna som inte har varit bra för oss. En hinna som gjort oss blind inför viktiga företeelser. De kommer att fylla igen kunskapsluckor som är viktiga och inte främst när det gäller kvinnans roll i historien och vad som behöver ändras för att vi ska nå en bättre framtid. Att det här är så viktigt för mig personligen är att jag har arbetat i över 30 år med att få människor att må bättre och utvecklas och stärkas. Kvinnor bär djupa historiska trauman som främst är relaterade till deras kroppar, sexualitet och deras förmåga att ta plats och våga tala. Vilket har lett till grova och skadliga överdrifter åt andra hållet. Porr och skönhetsindustrin är två tragiska bevis på hur skev mänskligheten har blivit av vår historia. Kunskap om moderskulten och den feminina kraften och ledarskapet som vi har hittat i forskningen kan återställa mycket inom oss. Den är oändligt vacker, värdig och beskyddande. Syftet med att försöka samla in pengar handlar i slutänden om att kunna skapa en stiftelse som kan jobba med historisk läkning av de sår som vår historia har tillfogat oss.

Med tillräckligt stöd kommer vi att kunna fortsätta utforska och belysa vår historia. Jag hoppas även kunna föra dialoger med betydande institutioner som Riksantikvarieämbetet, Ortnamnsmyndigheten och Institutet för språk och folkminnen för att korrigera historiska missuppfattningar.

Tillsammans kan vi göra skillnad. Era bidrag, vare sig stora eller små, kommer att ge oss möjligheten att fortsätta vårt arbete. Vårt mål är att skapa en stiftelse för att föra kunskapen vidare.

Som George Santayana en gång sa: “Den som inte kan sin historia är dömd att upprepa den.” Denna insikt är mer relevant än någonsin, och med er hjälp kan vi förhindra att historiens misstag upprepas. Tack för att ni tar er tid att läsa detta, och jag tror att vi, tillsammans, har makten att förändra inte bara vår egen framtid utan även kommande generationers öde.

Tack för ert stöd.

Med värme,
Agneta Nyholm
Sofiainstitutet

Bidra till Sofiainstitutets forskning:
Swish: 123–0572479
Plusgiro: 41686–7
Märk inbetalningen med ordet “Gåva.”

Patreon: https://www.patreon.com/user?u=94367267